0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Elverk

Sida 1 av 1

Idag finns många typer av elverk på marknaden vilket kan skapa en osäkerhet när du ska välja ett elverk som passar dina behov. Champion är Nordamerikas största elverksproducent och även om vi är ett nytt brand i norden så har vi i mer än 15 år levererat elverk med världens högsta kvalité. - Nu är vi här för att visa att kvalité håller i längden.

Vi har fyra olika serier elverk - Inverterelverk, Bensinelverk, Duel Fuel-elverk samt Dieselelverk.

 

ELVERKSKUNSKAP
Nedan är tänkt som en guide och en enklare utbildning för dig som vill lära dig mer om elverk och det som rör sig kring dessa maskiner. Saknar du något? Ring eller kontakta oss så hjälper vi dig! Du kan även använda vår Elverksguide

Vilken typ av elverk ska jag välja?
Låt oss börja med en enkel genomgång av de, i huvudsak, två olika typer av elverk som finns;

Vanligt elverk – Den typ av elverk som varit med längst.

Du kan säkert se den framför dig. En stålram runt motorn, en synlig motor och ett läte ungefär som en bensindriven gräsklippare. På engelska kallas denna typ av elverk för Frame Type på grund av dess kraftiga ram runt motorn, men på svenska saknas egentligen ett ”släktnamn”. Vi kallar det vanligtvis för bensinelverk, öppet elverk eller bara Elverk. Tekniken i dessa elverk är oftast enkel och dess funktion är främst att ge rätt mängd Watt till ett bra pris.

Eftersom denna kategori av elverk inte ger ren sinus så är den inte lämplig att använda för att driva känslig utrustning eller hemelektronik. Det är väldigt svårt att avgöra exakt vad som går eller inte går att driva utan ren sinus – men vi kan ge dig en tumregel; Om lasten (det som skall drivas) är vanlig i en verkstad eller om det låter och bullrar mycket så går det bra att koppla in i denna typ av elverk.

Enkelt kan man säga att maskiner och utrustning som återfinns i garaget eller verkstaden går bra på ”vanliga” elverk.

Inverterelverk – Det moderna elverket
Inverterelverket har funnits med i omkring 10 år och kom till för att modern utrustning inte fungerade på de klassiska elverken längre. I takt med att kretskort, diplayer och bluetooth flyttat in i de flesta produkter så klarade inte den förhållandevis ”smutsiga” elen som de klassiska elverken levererar. Ett inverterelverk ger nämligen ren sinus vilket är samma typ av ström som du får i ett vägguttag hemma. Detta gör att i stort sett allt som du normalt koppar in hemma eller på arbetet kan kopplas in ett inverterelverk och fungera så som det är tänkt.

Ett inverterelverk har även mycket nyare teknik vilket gör att de är mycket tystare, drar mindre bränsle och att funktioner och finesser är fler. På de flesta inverterelverk finns idag t.ex. en ECO-funktion som styr elverkets varvtal efter lastens behov.

Vad händer om jag kopplar in en last i ett elverk som inte ger ren sinus?
Det går inte en dag utan att vi får frågor om det går att koppla in ditt eller datt i ett elverk som inte ger ren sinus. Svaret är att det tyvärr inte går att svara på förrän man testat – men det finns tre saker som kan hända;

1. Lasten (alltså den utrustning som du kopplar in i elverket) fungerar som den skall. Detta gäller främst utrustning av ”garagetyp” som beskrivit ovan. Dock kan det finnas känslig utrustning eller hemelektronik som fungerar på elverk som inte ger ren sinus, men vi vill inte rekommendera någon att testa.
2. Lasten beter sig märkligt. Micron lyser och snurrar, men värmer inte. Lampor blinkar. Dammsugaren går upp och ner i varvtal okontrollerat. Ljudsystemet brummar. Och så vidare, och så vidare. Det är den modifierade sinuskurvan – eller trappstegsvågen – som stör din maskin så att den inte fungerar som den skall.
3. Lasten går sönder. Detta är tyvärr inte helt ovanligt men väldigt tråkigt. Det är främst laddare av olika typer som brukar gå sönder, men vi vet att modifierad sinus även orsakat skador på datorer, telefoner, köksutrustning och annat inom främst hemmet. Maskiner och verktyg som återfinns i garage/verkstad brukar gå bra oavsett typ av elverk som vi beskrivit ovan.
Låt oss sammanfatta;

Ett inverterelverk är alltid tryggare att använda om du är osäker på om den last du vill koppla in kan gå sönder om den får fel typ av el. Inverterelverken är oftast mindre, lättare och alltid tystare – men kommer med ett högre pris. Ett klassiskt elverk å sin sida har en begränsning i vad du bör koppla in men har också oftare ett lägre pris.

Hur väljer jag rätt storlek på ett elverk?
Välja rätt Watt
Alla elverk levererar en viss Watt och det är den som ofta avses när man pratar om storleken på ett elverk. När du valt vilken typ av elverk så behöver du välja vilken storlek på elverket du behöver.
Enkelt beskrivit så vill du att elverket ger ca 20% mer än ditt behov.

Vilket osökt tar oss till nästa fråga – Hur vet du ditt behov i Watt?

Orolig? Var inte det – det är enkelt.

På all elektronisk utrustning finns en liten "skylt" med information om hur mycket ström produkten förbrukar. Det kan stå på olika sätt så låt oss beskriva det så du förstår;

"Watt" – Vad produkten drar i Watt. Står det angivet i Watt så har du talet du behöver.

"Input Ampere" eller bara "A" – För att göra om Ampere till Watt tar du talet vid Ampere och multiplicerar det med 230 eftersom vi har 230V i uttagen. Ett exempel: 2 Amp/Ampere/A * 230 = 460 Watt (W).

Oavsett så är det viktiga att klura ut produktens strömbehov i Watt.

Om du har en sak som du skall driva med hjälp av ett elverk så väljer du sedan ett elverk som ligger ca 20% över ditt behov. Ett nytt exempel: Din last (produkt) förbrukar 1100W – elverket bör därför leverera minst 1320W.

Om du har flera saker som du vill kunna driva samtidigt behöver du lägga ihop deras behov (i Watt) och sedan addera ca 20%. Om du har flera saker som du vill kunna driva men inte behöver driva dem samtidigt dimensionerar du ditt elverk baserat på den grej som drar mest ström.

Startström och kontinuerlig effekt
So far so good. Bra jobbat!

Nu ska vi gå in på lite mer komplicerade saker men utan att krångla till det.

Alla elverk har både en "starteffekt" och "kontinuerlig effekt". Det kan heta och beskrivas i lite olika termer men vi använder ovan ord för att det inte ska bli allt för rörigt. De flesta elverk i världen är märkta eller namngivna efter dess Starteffekt – men det är den kontinuerliga effekten som du skall dimensionera efter. Oftast. Låt oss förklara:

Starteffekt
Grunden i det hela är att vissa elektriska produkter drar mer ström i startögonblicket. Kanske har du märkt att en lampa blinkat till när du startar dammsugaren? Det gäller någon enstaka sekund när apparaten startar upp och sedan sjunker behovet igen. På fackspråk pratar man om induktiva laster, men vi förenklar det något och säger att det mest handlar om saker som innehåller mycket järn och metall. Kylskåpet, kompressorn, svetsen osv är alla produkter som drar mycket ström i startögonblicket och detta måste du vara medveten om. Anledningen till att det är viktigt att känna till är att du kan behöva dimensionera ditt elverk baserat på starteffekt – och inte den kontinuerliga effekten.

Ett exempel som vi hoppas hjälper:

Din apparat drar 1000W och du skaffar därför ett elverk som ger 1200W i kontinuerlig effekt. Det du inte tänkt på är dock att apparaten är en kompressor som drar 3000W i starteffekt. Eftersom elverket bara klarar att ge 1700W i starteffekt kommer det inte orka starta din kompressor – trots att det egentligen skulle klarat att driva det sedan.

Detta är anledningen till att det kan vara bra att känna till starteffekten och att vissa laster drar mer i uppstartsögonblicket.
Hur mycket olika saker drar i startögonblicket är givetvis svårt att säga men räkna med att stora induktiva laster som är nämnda ovan kan dra 3-5ggr så mycket i starten jämfört med dess kontinuerliga effekt.

Kontinuerlig effekt
Den kontinuerliga effekten är ofta det som är angivet i apparatens märkdata. Om din produkt som du vill koppla in i elverket är märkt med 1000W så kan du utgå ifrån att detta är den kontinuerliga effekten. Det kan vara värt att känna till att de flesta elverk är märkta eller namngivna med starteffekten eftersom det talet är större – men när du räknat ut ditt behov är det ”Kontinuerlig effekt” som du ska titta efter på elverkets information.

Vanliga frågor om Elverk

Hittar du inte svaret här så kontakta gärna vår kundtjänst via formuläret på kundtjänst sidan.

Hur väljer jag rätt elverk?
Först behöver du veta vad det du skall driva, din last, drar i effekt - alltså vad drar det i watt. All elektronik har en märknings som talar om vad de drar i watt, men ibland kan det stå i A (Ampere). Om det står märkt i Ampere (A) kan du räkna ut det genom att ta A gånger V (AxV=Watt). Skall du driva flera laster samtidigt lägger du ihop deras respektive förbrukning så att du får reda på den totala effekten. Då vet du vad elverket behöver ge för effekt för att kunna driva din last. En sak som är viktig att tänka på i valet av elverk är induktiva laster. Induktiva laster är grejer som, enkelt uttryckt, innehåller mycket järn. Det kan t.ex. vara kylskåp, elmotorer eller kompressorer. Anledningen till att detta är viktigt att känna till stavas startström. Induktiv last drar väldigt mycket watt i startström när de startar igång, dubbelt och trippelt mot den vanliga effekten i uppstarten är inte ovanligt, vilket du måste ta i beaktande i valet av elverk - oavsett om det är dieselelverk, bensinelverk eller inverterelverk. Champions elverk ger av denna anledning mer ström i toppeffekt än vad de ger i kontinuerlig effekt. KOM IHÅG - välj aldrig ett elverk som ger exakt så mycket watt som du behöver. Effekten kan ibland variera på både lasten och elverket vilket gör att du skall välja ett elverk som ligger en bit över det du behöver. En annan fördel med detta är att elverket inte behöver gå så tungt. Är det möjligt att driva känslig elektronik som t.ex. dator och skärmar med ett elverk? Ja, om elverket har inverterteknologi och ger ren sinus. Tidigare har det inte varit så vanligt med inverterelverk men det blir allt vanligare och viktigare. Du bör inte koppla in känsligare eller nyare teknik till ett elverk om det inte är ett inverterelverk eftersom det du kopplar in kan ta skada, fungera dåligt eller rentav gå sönder. Våra inverterelverk ger ren och pålitlig el som du kan koppla in vad som helst i - om ett vägguttag kan driva det kan våra inverterelverk göra det. På dieselelverk är det ovanligt med inverterteknik men har ibland AVR - Automatisk Voltreglering. Detta är inte samma sak som en inverter men skyddar dina förbrukare mot variation i elverkets Volt.
Kan jag driva min dator med ett elverk?
Strömmen från ett vanligt elverk och det från ditt vägguttag hemma är inte samma. Elverkets ström är ofta mindre pålitlig i form av sinuskurva och Hz och bör därför inte driva känslig utrustning. Men lugn, det finns givetvis elverk som ger ren sinus - Inverterelverk ger lika bra ström som vägguttaget hemma; ren sinus. Vanliga elverk och varför du inte bör driva känslig elektronik med dem Varvtalet på ett vanligt elverks motor styrs av mängden last (effekt) som du tar ur det. När du ökar lasten så minskar varvtalet på motorn tillfälligt innan den hämtar sig igen, och eftersom frekvensen på elen (sinuskurvan) står i direkt relation till varvtalet förändras denna vid förändringar i lasten. Frekvensen kan förändras från 53Hz vid ingen last till 49Hz när ett elverk ger sin kontinuerliga effekt. Detta kan jämföras med elen du har hemma i vägguttaget som sällan rör sig mer än 0,1Hz. I tillägg till detta ändras även ett vanligt elverks utgående Volt i takt med förändringar i last och temperatur med upp till +/- 10% från 230V. Vad kan man driva med ett vanligt elverk, då? De flesta elektroniska apparater är byggda för att klara dessa förändringar och går därför finfint att driva med ett vanligt elverk som inte ger ren sinus. Genom historien har det inte funnits elverk som gett ren sinus utan endast vanliga elverk och det har gått bra. Det som bör beaktas är att ju nyare tekniken är desto större är risken att den skadas av modifierad sinus (motsatsen till ren sinus). Vanligen när man kopplar in nyare teknik i ett elverk som ger modifierad sinus, eller trappstegssinus som det ibland också kallas, är följande: - Inget händer och produkten fungerar som den ska - Produkten fungerar halvt; ljudsystemet brummar, lampor blinkar, skärmar flimrar osv - Produkten går sönder Det finns tyvärr inget bra sätt att ta reda på reaktionen innan du testat - men du kan alltid fråga tillverkaren av det du vill driva eller använda ett inverterelverk som ger ren sinus. Lösningen: Inverterelverk som ger ren sinus Känslig utrustning och nyare teknik kräver ofta bra el och denna brukar utanför hemmet kallas ren sinus. Ren sinus är utvecklat för att undvika fluktuation i sinuskurvan vilket möjliggör att även de känsligaste förbrukarna, som t.ex. labbutrustning, kan drivas av elen. Det är ren sinus som du har hemma i ett eluttag. Ett elverk med inverterteknologi som ger ren sinus kan driva alla typer av laster och en enkel minnesregel är att om du skulle plugga in den i ett vägguttag hemma så kan du lika väl plugga in den i ett elverk som ger ren sinus.
Kan jag koppla in mitt elverk i centralen i huset?
Som vanlig privatperson så är svara NEJ Om du är utbildad elektriker och vill koppla in ditt elverk till huset så behöver du antagligen ändå inte söka information om hur man gör på internet...
Jordefelsbrytare och elverk?
Ett elverk är byggt annorlunda än ditt elnät hemma. Ett elverk har en flytande nolla medans ditt elnät hemma har en jordad nolla. I hemmet är det rekommenderat att använda en jordfelsbrytare medans ett elverk är designat för att användas utan jordfelsbrytare. Om du ändå vill använda jordfelsbrytare så måste elverket modifieras. Det är en enkel modifiering, men som skall göras av en elektriker. Modifiering innebär att man kopplar samman nollan med jord. Dock så måste jordfelsbrytare alltid användas efter denna modifiering. Man måste också alltid använda sig av en jordspik i marken som sammanför elverkets jord med marken. Det kan ibland vara svårt att få bra kontakt med jord, även med en rejäl jordspik. Vi rekommenderar därför att inte göra denna modifiering.
Vad är kW, kVA och Power Factor?
Det finns tre typer av elektricitet; 1) Aktiv Effekt, mätt i Watt (W) Den aktiva effekten är den som används av resistiva laster, tex ett värmeelement. Den har en Power factor på 1. 2) Reaktiv effekt, mätt i Volt Ampere reactive (VAr). Den reaktiva effekten är den som används för att tex magnetisera en spole. Power factor = 0 3) Skenbar Effekt, mätt i Volt Ampere (VA). Den skenbara effekten (S) är den kombinerade aktiva (P) och reaktiv effekt (Q). Nästan alla laster drar en kombination av P och Q samtidigt. Kvoten mellan den aktiva effekten P och den skenbara effekt S utgör power factor. En resistiv last har en PF mellen 0,95 och 1,0 medans en induktiv last har en PF på ca 0,3. Den stora majoriten av en-fas laster har en en PF närmare 1,0. Eftersom de flesta en-fas laster har en PF på 1,0 tas ett en-fas elverks ut-effekt vid just PF 1,0 och därmed i Watt eller kilo Watt (kW) där 1kW innebär 1000w.
Vad är skillnaden mellan 1-fas och 3-fas?
En-fas spänning är: Används i de flesta hem världen runt Ger ofta rikligt med kraft för de flesta hushåll och företag Lämplig att driva motorer med upp till 5hk. En en-fas förbrukare drar en avsevärd mer ström än en motsvarande tre-fas förbrukare gör, vilket gör tre-fas till ett mer effektivare val inom industri En vågformad enfas som vid ögonblicket den passerar noll levererar noll spänning.I Sverige och stora delar av EU hinner vågen igenom 50 cykler på en minut, 50Hz. Tre-fas spänning är: Vanlig inom industri och andra platser som drar mycket ström. Dyrt att gå från befintlig en-fas till tre-fas men 3-fas behöver tunnare kablar vilket ibland kan kompensera för den kostnaden. Väldigt effektiv för utrustning som gärna drivs av tre-fas. Tre-fas har tre sinuskurvor som cykliskt överlappar varandra. Varje fas har sin topp 120 grader i från varandra så att spänningen förblir på en jämn nivå. För att illustrera skillnaden mellan en-fas och tre-fas kan du tänka dig en ensam paddlare i en kanot. Han kan endast förflytta kanoten när paddeln är i vattnet - när han lyfter paddeln och tar sats för nästa tag är kraften han bidrar med noll till kanotens framfart. Om du istället tänker dig en kanot med tre paddlare nu; Om deras individuella paddeltag förflyttas 1/3 så att en har paddeln i början av paddeltaget, en i slutet och en i luften så drivs kanoten konstant framåt smidigt och effektivt.
Vad är skillnaden mellan Watt vid start och Toppeffekt?
De flesta motordrivna produkter som skall kopplas till ett uttag producerar extra watt vid startögonblicket. Det är känt som ”starteffekt”, eller på engelska ”starting watts”. Starteffekten som hittas skrivet på elverket är effekten den kan producera i genomsnitt 6 sekunder (inverter) eller 10 minuter (bensinelverk). När denna period är över och om effekten inte reducerats sätts ”överlastskyddet” igång, Bensinelverket kommer att stängas av och Inverterelverkets överlast-lampa kommer att blinka. Om det sistnämnda händer så behöver Inverterelverket omedelbart stängas av och allting som går att sättas på position ”OFF” skall göras i minst 2 minuter. (gäller enbart Inverter-typ). Toppeffekten som hittas skrivet på elverket är vad den som MAX kan producera – Det är däremot inte rekommenderat att köra sitt elverk i MAX-effekt i mer än 5 minuter (Inverter) och 60 minuter (bensinelverk). När denna period är över och om inte effekten reducerats sätts överlastskyddet igång Bensinelverket kommer att stängas av och Inverterelverkets överlast-lampa kommer att blinka. Om det sistnämnda händer så behöver Inverterelverket omedelbart stängas av och allting som går att sättas på position ”OFF” skall göras i minst 2 minuter. När Inverterelverket körs på maxeffekt kommer överlastlampan stadigt lysa rött och detta är normalt.