0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Nödbelysning

Sida 1 av 1

Vanliga frågor om Nödbelysning

Hittar du inte svaret här så kontakta gärna vår kundtjänst via formuläret på kundtjänst sidan.

Vad är nodbelysning och varför är det viktigt?
Nodbelysning är en typ av säkerhetsbelysning som används för att belysa utrymningsvägar och säkerhetsutrustning vid strömavbrott eller andra nödsituationer. Det är viktigt för att säkerställa att personal och besökare kan hitta en säker väg ut ur en byggnad och för att uppfylla lagkrav på arbetsplatser och offentliga utrymmen.
Hur fungerar nodbelysning under ett strömavbrott?
Nodbelysning är vanligtvis kopplad till byggnadens elnät, men har batteribackup eller en annan oberoende strömkälla som aktiveras automatiskt när den vanliga strömförsörjningen avbryts. Detta säkerställer att belysningen fortsätter att fungera och leder människor till säkerhet.
Är det lagkrav på att ha nodbelysning installerad?
Ja, i Sverige finns det lagar och föreskrifter som kräver att nodbelysning ska finnas i vissa typer av byggnader, inklusive arbetsplatser, skolor och offentliga utrymmen, för att säkerställa en säker utrymning vid nödsituationer.
Hur ofta bör nodbelysning testas och underhållas?
Nodbelysning bör testas regelbundet för att säkerställa att den fungerar korrekt. Det rekommenderas att göra månatliga funktionskontroller och en årlig genomgång där belysningen testas under en längre period för att kontrollera batteriernas kapacitet.
Kan nodbelysning vara energieffektiv och miljövänlig?
Ja, modern nodbelysning använder ofta LED-teknik som är både energieffektiv och har en lång livslängd, vilket minskar både energiförbrukningen och behovet av frekventa byten, vilket är bättre för miljön.
Vilka typer av nodbelysning finns tillgängliga?
Det finns flera typer av nodbelysning, inklusive väggmonterade armaturer, takarmaturer, skyltar för utrymningsvägar och integrerade system som är en del av den vanliga belysningen men med en batteribackup för nödsituationer.
Kan jag installera nodbelysning själv eller behöver jag en elektriker?
Installation av nodbelysning bör utföras av en behörig elektriker för att säkerställa att installationen uppfyller gällande säkerhetskrav och standarder. Det är viktigt att installationen är korrekt för att nodbelysningen ska fungera pålitligt vid en nödsituation.
Hur väljer jag rätt nodbelysning för mitt företag?
För att välja rätt nodbelysning bör du överväga byggnadens storlek och layout, de lagkrav som gäller för din verksamhet, och vilken typ av belysning som bäst passar dina behov. Det kan vara klokt att konsultera med en expert inom området för att få hjälp med att välja en lämplig lösning.