0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Filar för precision och effektivitet


Sida 1 av 3

1 2 3

Introduktion till Filar

Filar är ett oumbärligt verktyg i varje hantverkares verktygslåda. De används för att forma, släta ut och avlägsna material från olika ytor och är särskilt användbara när precision är av största vikt. I denna kategori hittar du ett brett utbud av filar som passar för olika material och ändamål, från finjustering av trädetaljer till bearbetning av metallkomponenter.

Varför Använda Filar?

Filar tillåter dig att utföra detaljerat arbete som kan vara svårt att åstadkomma med andra verktyg. De är perfekta för att:

 • Avlägsna skarpa kanter och gradning efter sågning eller skärning.
 • Forma och anpassa komponenter för en perfekt passform.
 • Släta ut ytor för att förbereda för ytbehandling som målning eller lackering.
 • Skärpa verktyg som knivar och saxar.

Olika Typer av Filar

Det finns många olika typer av filar, var och en designad för specifika uppgifter och material. Några av de vanligaste typerna inkluderar:

 • Verkstadsfilar: Dessa är allmänna filar som kommer i olika former som platt, halvrund och rund. De är idealiska för en mängd olika arbetsuppgifter.
 • Motorsågsfilar: Som namnet antyder, används dessa för att skärpa motorsågskedjor. De har en trekantig profil och är ofta mindre i storlek.
 • Nålfilssatser: Dessa små och tunna filar är perfekta för detaljarbete på små objekt.
 • Skärpfilar: Används för att vässa större verktyg och blad, som yxor och större knivar.
 • Filhandtag: För att få ett bättre grepp och mer kontroll över filningen, kan du fästa dina filar i ett filhandtag.

Välja Rätt Fil för Jobbet

När du väljer fil är det viktigt att tänka på både filens form och dess grovhet. Formen bestämmer vilken typ av yta du kan bearbeta, medan grovheten avgör hur mycket material som avlägsnas per drag. En grov fil tar bort mer material och är bra för snabb formning, medan en fin fil är bättre för slutlig finish och detaljarbete.

BAHCO Motorsågsfil TREKANT 5" MEDIUM

Denna motorsågsfil från BAHCO är idealisk för skärpning av motorsågskedjor. Dess trekantiga form och medium grovhet gör den till ett utmärkt val för att bibehålla kedjans skärpa och förlänga dess livslängd.

BAHCO Filhandtag Ergo

BAHCOs Ergo filhandtag är designade för att ge maximal komfort och kontroll under filningen. De finns i olika storlekar för att passa olika filtyper och användarens handstorlek.

BAHCO Verkstadsfilar

Dessa filar är mångsidiga och kan användas för en rad olika arbetsuppgifter. BAHCO erbjuder verkstadsfilar i olika former och grovheter, inklusive platta, halvrunda och runda filar, samt fyrkantsfilar för mer specialiserade uppgifter.

BAHCO Nålfilssatser

För de finaste detaljerna är BAHCOs nålfilssatser ett utmärkt val. De är perfekta för arbete med smycken, finmekanik och andra små detaljer där precision är nyckeln.

Skötsel och Underhåll av Filar

För att dina filar ska hålla länge och fungera effektivt är det viktigt att ta hand om dem ordentligt. Här är några tips för underhåll:

 • Rengör filarna regelbundet med en filkarda för att avlägsna fastklämt material mellan tänderna.
 • Förvara filarna så att de inte kommer i kontakt med andra verktyg och därmed undviker skador.
 • Använd alltid rätt fil för materialet och uppgiften för att undvika onödigt slitage.

Sammanfattning

Att välja rätt fil för jobbet kan göra en stor skillnad i kvaliteten på ditt arbete. Med vårt breda sortiment av filar från BAHCO och andra pålitliga varumärken, kan du vara säker på att hitta det perfekta verktyget för dina behov. Oavsett om du behöver en grov fil för snabb formning eller en fin nålfil för detaljarbete, har vi de verktyg du behöver för att utföra jobbet med precision och effektivitet.

Vanliga frågor om Filar

Hittar du inte svaret här så kontakta gärna vår kundtjänst via formuläret på kundtjänst sidan.

Vad menas med filens finhet?
✓ Med filens finhet menas avståndet mellan eggarna som finns i tre olika nivåer, grov, mellan och fin. Även storleken på filen bestämmer finhet, dvs en stor fil med beteckning fin har en grövre finhet än en liten fil med beteckningen fin.
Hur väljer jag rätt fil för mitt arbete?
Valet av fil beror på materialet du ska bearbeta och vilken typ av finish du önskar. För grov bearbetning av metall bör du använda en grov fil, medan för finare finish på trä eller plast kan en finare fil vara lämplig. Tänk också på filens form, där platta filar är bra för plana ytor och runda filar för hål och konkava ytor.
Kan jag använda samma fil för olika material?
Det är möjligt att använda samma fil för olika material, men det är inte alltid optimalt. Hårdare material som stål kräver filar som är tillverkade för att tåla högre belastning, medan mjukare material som trä kan bearbetas med mindre robusta filar. Använd rätt fil för att förlänga verktygets livslängd och uppnå bästa resultat.
Hur underhåller jag mina filar för att de ska hålla längre?
För att underhålla dina filar, rengör dem regelbundet med en filborste för att avlägsna spån och smuts. Undvik att slå samman filar då detta kan skada tänderna. Förvara dem torrt och skyddat från korrosion. Använd filskydd när de inte används för att skydda tänderna.
Vad är skillnaden mellan en enkelkut och en dubbeltkut fil?
En enkelkut fil har tänder som är skurna i en riktning och används för att ge en jämn yta, medan en dubbeltkut fil har två uppsättningar tänder skurna i korsande vinklar, vilket gör den mer aggressiv och lämplig för snabbare materialavverkning.
Är det möjligt att vässa en slö fil?
Det är tekniskt möjligt att vässa en slö fil, men det kräver specialutrustning och kunskap. Ofta är det mer kostnadseffektivt och tidsbesparande att ersätta en slö fil med en ny.
Vilken filtyp rekommenderas för precisionsarbete?
För precisionsarbete rekommenderas nålfilar eller fina filar med en hög grad av finhet. Dessa filar har mindre tänder och är utformade för att ge en mycket slät yta på små och detaljerade arbetsstycken.
Hur påverkar filens längd dess användning?
Filens längd påverkar dess räckvidd och kontroll. Längre filar är bra för att bearbeta stora ytor och för att uppnå en jämn finish, medan kortare filar ger bättre kontroll för detaljarbete och svåråtkomliga områden.
Finns det filar som är speciellt anpassade för svåråtkomliga områden?
Ja, det finns filar som är speciellt utformade för svåråtkomliga områden, såsom nålfilar och filar med böjda eller vinklade profiler. Dessa verktyg hjälper dig att nå och bearbeta ytor som annars skulle vara svåra att arbeta med.