0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Roterande Filar


Sida 1 av 2

1 2

Optimalt varvtal och effekt på maskinen (tryckluft, elektrisk, böjlig axel) är förutsättningar för lönsam användning av hårdmetallfilar.

Vi rekommenderar därför:
* Använd så höga varvtal som möjligt. Följ våra varvtals-/skärhastighetsrekommendationer.
* Vid stationär användning eller vid sänkarbeten där filen är omsluten med 360° kan man i undantagsfall arbeta med varvtal under 3.000 r/min.
* Använd endast fastspänningssystem/maskiner utan spelrum; kast och vibrationer på verktygen medför en för tidig utslitning.
* Välj inte för liten fastspänningslängd för den roterande filen. Regel: Minsta fastspänningslängd 2/3 av skaftlängden.
* För lönsam användning av roterande filar från skaftt-ø 6 mm erfordras i det övre varvtals-/skärhastighetsområdet en maskineffekt på 300 - 500 Watt. Vid användning av roterande filar med grov tandning (t ex tandning ALU) är ännu högre maskineffekter på 500 - 1.500 Watt av fördel.
* Vid lägre avverkning (gradning, fasning, lätt ytbearbetning) kan varvtalet ökas betydligt. 
* Vid material som leder värme dåligt som rostfritt stål (INOX), titanlegeringar etc. rekommenderar vi att sänka varvtalet kraftigt för att undvika skador på verktyget. Undvik blåanlöpning av skaft och verktyg. Lödskarven mellan filhuvud och skaft förlorar i hållfasthet vid för hög värmepåverkan. Risk för huvudbrott föreligger.
* Filens kontaktyta mot arbetsstycket skall vid bearbetning inte uppgå till mer än en tredjedel av omkretsen. En för stor omslutningsvinkel > 1/3 medför ojämn filning. Följden blir tandbrott. Går det inte att undvika en omslutningsvinkel > 1/3, rekommenderar vi tandningarna 3R och 3RS.
* Vid kraftigt kletande material är det lämpligt att använda skärolja, fett, fotogen, krita e.dyl., för att undvika igensättning av tandningen

Vad används roterande filar till?

✓ Roterande filar används till bland annat urfräsning vid preparering av påsvetsningar, förädling av svetsfogar, fasning, omarbetning av konturer, formbearbetning, gjutgodsputsning, kantfräsning, konturfräsning, finbearbetning, skapa runda genomgångar.*Gäller produkter som har symbolen expressfrakt när ordern skapas innan 15:30 måndagar-fredagar. Innehåller din order både produkter med expressfrakt och standardfrakt gäller leveranstiden för standardfrakt på båda produkter. Detta för att du som kund ska slippa betala dubbla frakter.