0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Supermoto tillbehör & reservdelar

Reservdelskartan
SÖK DELAR TILL DIN MX / Motocross
Sida 1 av 1

Supermoto eller supermotard är en motorsport och dess fordon kan enklast förklaras som en korsning mellan enduro och roadracingcykel. Sporten går ut på att en motorcross med slickade däck kör på en bana med underlag av både asfalt och grus.

Vad är supermoto?

Supermoto är en tävlingsform som härstammar i USA men som har utvecklats i Frankrike och sedan blivit riktigt populär i Europa. I grunden så är en supermoto väldigt lik en motorcross eller en endurocykel i sitt utseende. Men det finns en hel del detaljer som gör att dessa motorcyklar skiljs åt. Däcken och fälgarna men även dess fjädring och bromsar är hämtade från roadracingen för att anpassa supermotarden ännu bättre för körning på plant underlag i höga hastigheter och med snäva kurvor där det krävs mycket av både motorcykel och förare.

Vad skiljer en supermotard från en cross?

I grunden så är en supermoto en enduro eller motorcross i utseende. Men det finns en hel del detaljer som gör att dessa motorcyklar skiljs åt. Dessa är bland annat däcken, som ofta är släta landsvägsdäck eller så kallade slicks. Vissa förare använder dock mönstrade däck för bättre grepp på grus. Dess fälgar är också anpassade för tävling på bana och är därför något mindre än de som vanligtvis är på en cross. Fjädringen är även styvare på en supermotard eftersom det passar det hårda underlaget bättre. De har även större bromsok och bromsskiva för att kunna göra snabba inbromsningar i höga hastigheter.

Supermotard för dig som föredrar asfalt

Sedan mitten av 1990-talet har vi kunnat se en ökning av supermotard på allmän väg. Detta eftersom många motorcyklister uppskattar dess köregenskaper. Då de har hög effekt som en sporthoj gör det dem till perfekta för att åka på bakhjulet och andra snabba manövrar. Medan de kraftiga bromsarna gör det möjligt att göra så kallades stoppies. I stadstrafik fungerar de utmärkt då man har en upprätt körställning vilket gör att man får en god uppsikt i trafiken. Så dessa hojar är perfekt för just dig som gillar snabba accelerationer på asfalt!

Vanliga frågor om Supermoto

Hittar du inte svaret här så kontakta gärna vår kundtjänst via formuläret på kundtjänst sidan.

Vilka typer av däck rekommenderas för supermoto?
För supermoto rekommenderas däck som har en bra balans mellan grepp och hållbarhet. Slicks eller semi-slicks är populära val för asfaltskörning, medan däck med lätt mönstring kan vara bättre för blandad körning på både asfalt och grus.
Kan jag använda mina motocrosshjul på en supermoto?
Motocrosshjul är vanligtvis inte optimerade för supermoto då de har annan dimension och däcktyp. För bästa prestanda och säkerhet bör du investera i hjul som är specifikt designade för supermoto, vilka har bredare fälgar och är anpassade för däck som passar asfaltskörning.
Vad är skillnaden mellan supermoto och motocross bromssystem?
Supermoto bromssystem är ofta uppgraderade jämfört med motocross för att hantera de högre hastigheterna och behovet av bättre bromsverkan på asfalt. Detta inkluderar större bromsskivor och kraftigare bromsok för förbättrad bromsförmåga och värmeavledning.
Behöver jag speciella skydd för supermoto jämfört med motocross?
Skyddsutrustning är viktig i alla motorsporter, men för supermoto kan det vara klokt att investera i extra hand- och fotledsskydd eftersom risken för att slira på asfalt är större. Det är också vanligt med förstärkta jackor och byxor med extra skydd för asfalt.
Hur ofta bör jag byta ut mina supermoto däck?
Livslängden på dina supermoto däck beror på körstil, underlag och däckkvalitet. Det är viktigt att regelbundet kontrollera däckens skick och mönsterdjup. Generellt bör däck bytas när de når slitageindikatorerna eller om de visar tecken på åldring eller skador.
Är det möjligt att konvertera en motocrosscykel till en supermoto?
Ja, det är möjligt att konvertera en motocrosscykel till en supermoto genom att byta ut hjul, däck, bromsar och vissa andra komponenter för att anpassa cykeln för asfaltkörning. Det är dock viktigt att se till att alla ändringar uppfyller de regler och krav som finns för supermoto.
Vilka underhållstips finns för supermoto cyklar?
Regelbundet underhåll av din supermoto inkluderar kontroll av däcktryck, bromsbelägg och skivor, kedjespänning och smörjning, samt olje- och filterbyten. Se även till att regelbundet inspektera och vid behov byta ut slitdelar som handtag, fotpinnar och skydd.
Kan jag använda supermoto cykeln på vanliga vägar?
Om din supermoto är gatlegal och uppfyller alla krav för registrering och försäkring, kan du använda den på vanliga vägar. Kontrollera att den har alla nödvändiga ljus, speglar och andra komponenter som krävs för vägtrafik.