0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Styrstammar till cykel

Sida 1 av 1

Sida 1 av 1

1

Vanliga frågor om Styrstammar

Hittar du inte svaret här så kontakta gärna vår kundtjänst via formuläret på kundtjänst sidan.

Vad är en styrstam på en cykel?
En styrstam är den del av cykeln som förbinder styret med cykelns gaffelrör. Den spelar en viktig roll för att justera styrhöjden och vinkeln, vilket påverkar cykelns hantering och komfort för cyklisten.
Hur vet jag vilken storlek på styrstammen jag behöver?
Storleken på styrstammen beror på flera faktorer, inklusive din cykels geometri, din kroppslängd och dina personliga preferenser för körställning. En bra utgångspunkt är att mäta den nuvarande styrstammen och sedan justera längden eller vinkeln baserat på om du vill ha en mer upprätt eller aggressiv körställning.
Kan jag byta styrstam på min cykel själv?
Ja, det är möjligt att byta styrstam på din cykel själv om du har rätt verktyg och grundläggande kunskaper om cykelmekanik. Det är dock viktigt att följa tillverkarens instruktioner och använda rätt moment när du drar åt bultarna för att undvika skador.
Vilka material används vanligtvis för att tillverka styrstammar?
Styrstammar tillverkas vanligtvis av aluminium, kolfiber eller stål. Aluminiumstyrstammar är populära för sin lätthet och hållbarhet, medan kolfiberstyrstammar erbjuder ännu lägre vikt och vibrationsdämpning. Stålstyrstammar är mindre vanliga och används oftast på retrocyklar eller för sin robusthet.
Påverkar längden på styrstammen min cykels hantering?
Ja, längden på styrstammen har stor inverkan på cykelns hantering. En kortare styrstam ger snabbare styrrespons och är ofta föredragen för teknisk terrängcykling, medan en längre styrstam kan ge bättre stabilitet vid höga hastigheter och är vanlig på landsvägscyklar.
Är det möjligt att justera vinkeln på min styrstam för bättre komfort?
Många styrstammar erbjuder möjligheten att justera vinkeln, vilket kan hjälpa dig att finjustera din körställning för ökad komfort. Det finns styrstammar med fast vinkel och de med justerbar vinkel, så kontrollera specifikationerna för den styrstam du är intresserad av.
Vad bör jag tänka på när jag väljer en ny styrstam för min cykel?
När du väljer en ny styrstam bör du överväga längd, vinkel, material och klämdiameter för att säkerställa att den passar din cykel och dina behov. Det är också viktigt att välja en styrstam som är kompatibel med både din gaffelrörets diameter och styrets diameter.
Hur ofta bör jag kontrollera min styrstam för slitage?
Det är bra att regelbundet kontrollera din styrstam för tecken på slitage eller skador, särskilt efter fall eller hård körning. En årlig inspektion rekommenderas, men om du märker någon lösning eller skada bör du omedelbart kontrollera styrstammen.