0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Bromsdetaljer cykel


Sida 1 av 2

1 2

Vanliga frågor om Bromsdetaljer

Hittar du inte svaret här så kontakta gärna vår kundtjänst via formuläret på kundtjänst sidan.

Vilka typer av bromsar finns det för cyklar?
Det finns huvudsakligen två typer av bromssystem för cyklar: fälgbromsar och skivbromsar. Fälgbromsar använder bromsklossar som trycker mot cykelns fälgar, medan skivbromsar har bromsskivor monterade på hjulets nav och bromsklossar som trycker mot dessa skivor.
Hur vet jag när det är dags att byta bromsbelägg på min cykel?
Det är dags att byta bromsbelägg när de är slitna till den grad att de inte längre ger effektiv bromsverkan. Ett tydligt tecken är minskad bromskraft eller att bromsbeläggen har nått slitageindikatorn om sådan finns. Regelbunden kontroll av bromsbeläggens tjocklek rekommenderas.
Kan jag uppgradera mina cykelbromsar till skivbromsar?
Uppgradering till skivbromsar är möjlig om din cykelram och gaffel är kompatibla med skivbromssystem. Det kräver också att hjulen är kompatibla med skivbromsar. Om du är osäker, rekommenderas det att konsultera en specialist.
Vad är skillnaden mellan mekaniska och hydrauliska skivbromsar?
Mekaniska skivbromsar aktiveras med en vajer som drar bromsbeläggen mot skivan, medan hydrauliska skivbromsar använder bromsvätska för att överföra kraften från bromshandtaget till bromsbeläggen. Hydrauliska bromsar erbjuder oftast bättre bromsverkan och kräver mindre underhåll.
Hur ofta bör jag underhålla mina cykelbromsar?
Bromsarna bör kontrolleras regelbundet för optimal säkerhet och prestanda. Det är rekommenderat att göra en grundlig kontroll av bromsarna varje månad och efter varje cykeltur i tuffa förhållanden som regn eller lera.
Är det svårt att byta bromsbelägg på en cykel?
Att byta bromsbelägg på en cykel är en relativt enkel process som de flesta kan göra själva med rätt verktyg och instruktioner. Det är dock viktigt att följa tillverkarens anvisningar och se till att bromsbeläggen är korrekt installerade för din säkerhet.
Vad bör jag tänka på när jag köper nya bromsbelägg?
När du köper nya bromsbelägg är det viktigt att de är kompatibla med dina bromsar. Tänk också på vilken typ av cykling du utför; vissa bromsbelägg är bättre för våta förhållanden medan andra är optimerade för torrt klimat.
Kan jag använda vilken bromsvätska som helst för mina hydrauliska skivbromsar?
Nej, det är viktigt att använda den typ av bromsvätska som rekommenderas av bromstillverkaren. Det finns huvudsakligen två typer av bromsvätska: DOT-vätska och mineralolja. Dessa är inte utbytbara och att använda fel typ kan skada bromssystemet.