0
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon
Motoaction Logo
 
Snabb leverans logo
Snabb leverans
Lägsta prisgaranti logo
Prisgaranti
Öppet köp 90 dagar logo
Öppet köp 90 dagar
Select bike icon
Vilken modell kör du?
Hitta delar till ditt fordon
Hitta delar till
ditt fordon

Cykelkedja

Sida 1 av 1

Sida 1 av 1

1

Vanliga frågor om Kedjor

Hittar du inte svaret här så kontakta gärna vår kundtjänst via formuläret på kundtjänst sidan.

Hur vet jag vilken cykelkedja som passar min cykel?
För att hitta rätt cykelkedja bör du först kontrollera antalet växlar på din cykel. En cykelkedja är specifik för antalet kugghjul i kassetten eller på drevet. Till exempel, en 10-växlad cykel kräver en 10-växlad kedja. Det är också viktigt att mäta kedjans bredd och längd för att säkerställa kompatibilitet.
Hur ofta bör jag byta cykelkedja?
Livslängden på en cykelkedja beror på hur mycket och under vilka förhållanden du cyklar, men en generell rekommendation är att byta kedjan var 1 500 till 2 500 kilometer. Regelbunden kontroll av kedjans slitage med ett kedjeslitageverktyg kan hjälpa dig att avgöra när det är dags att byta.
Kan jag byta cykelkedja själv?
Ja, det är möjligt att byta cykelkedja själv. Du behöver ett kedjebrytarverktyg för att ta bort den gamla kedjan och eventuellt för att justera längden på den nya kedjan. Det finns många guider och instruktionsvideor online som kan hjälpa dig genom processen.
Vilka är tecknen på att en cykelkedja behöver bytas?
Tecken på att en cykelkedja behöver bytas inkluderar svårigheter att växla, ett ovanligt ljud när du cyklar, och synbart slitage som utsträckta länkar. Ett kedjeslitageverktyg kan också ge en exakt indikation på när det är dags att byta kedjan.
Påverkar en sliten cykelkedja cykelns prestanda?
Ja, en sliten cykelkedja kan påverka cykelns prestanda negativt. Den kan orsaka ojämn växling, ökad friktion och slitage på kassetten och drevet, vilket leder till sämre effektivitet och en mindre smidig cykelupplevelse.
Hur rengör och underhåller jag min cykelkedja?
För att rengöra din cykelkedja, använd en kedjerengörare eller en borste med ett lämpligt rengöringsmedel. Efter rengöring, se till att torka av kedjan och applicera en kedjeolja för att smörja länkarna. Regelbundet underhåll förlänger kedjans livslängd och förbättrar cykelns prestanda.
Vilken typ av smörjmedel ska jag använda för min cykelkedja?
Typen av smörjmedel du bör använda beror på cykelns användningsförhållanden. För torra och dammiga förhållanden är torrsmörjmedel bäst, medan våtsmörjmedel är att föredra för våta och leriga förhållanden. Det är viktigt att välja ett smörjmedel som är avsett för cykelkedjor.
Finns det olika typer av cykelkedjor beroende på cykeltyp?
Ja, det finns olika typer av cykelkedjor som är anpassade för olika typer av cyklar, som landsvägscyklar, mountainbikes och stadscyklar. Skillnaderna ligger främst i kedjans bredd och design för att passa specifika växelsystem och användningsområden.
Kan jag använda en mountainbike-kedja på en landsvägscykel?
Det är inte rekommenderat att använda en mountainbike-kedja på en landsvägscykel eftersom de är designade för olika typer av växelsystem och belastningar. Använd en kedja som är specifikt designad för antalet växlar och typen av cykel du har för bästa prestanda och hållbarhet.